Нормативно-правове забезпечення

2.2. Тема:Тема: Властивості вод Світового океану

2.2. Тема:   Властивості вод Світового океану
Пригадай:
-         Що називається материком?
-         Що називається островом?
-         Що називається затокою?
-         Що називається протокою?
ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Температура води. Світовий океан отримує від Сонця багато тепла, але сонячне проміння нагріває тільки поверхневий шар води. Його температура в різних районах океану неоднакова. Температура поверхневого шару води залежить від клімату і знижується від екватора до полюсів. Найвища температура +25…27̊С – в екваторіальних і тропічних широтах з жарким кліматом. Найнижча (–1,8̊С) – в полярних районах з холодним кліматом.
При від’ємних температурах прісна вода річок і озер замерзає. Температура ж замерзання солоної води нижча і становить –2̊С. Тому води Світового океану вкриваються льодом тільки в полярних районах. Крига постійно вкриває лише центральну частину Північного Льодовитого океану та оточує Антарктиду. Взимку льодовий покрив розширюється, влітку скорочується.
Крім цього в океанах є плаваючі льоди, що відколюються від льодового покриву Антарктиди і островів полярних широт. Морські течії і вітри переміщують їх у помірні широти, де вони поступово тануть.



Температура води змінюється і з глибиною: чим глибше, тим вода холодніша. Глибше 1000 м температура завжди +2…+3̊С. На дні глибоководих западин вона становить 0̊С. У середньому ж температура всієї маси океанічної води становить лише 4̊С. Теплі води зосереджені у відносно тонкому поверхневому шарі приблизно 100-метрової товщини. До такої глибини проникає і сонячне світло, глибше – панує темрява. Отже, океан – холодний, солоний і темний.
Солоність морських вод. Вода – прекрасний розчинник. Тому в природі немає води, яка не містила б певної кількості розчинених речовин. У морській воді розчинених речовин міститься величезна кількість. Кількість грамів речовин, розчинених в 1 л води, називають солоністю. В 1 л морської води розчинено в середньому 35 г різних речовин. Солоність можна виразити і в одиницях, що називаються проміле. Проміле (‰) – це тисячна частка цілого, на відміну від відсотка (%) – сотої частки цілого. В цих одиницях середня солоність вод Світового океану становить 35 ‰. Це означає, що в 1 000 г (1 л) морської води міститься 35 г солей.
Прісною вважається вода, солоність якої не перевищує 1 ‰. Тобто води річок теж солоні, але дуже незначною мірою порівняно з морськими. Проте саме річки, стікаючи з суходолу, стали винуватцями того, що за мільйони років вода в Світовому океані ставала все більш солоною.
У воді Світового океану розчинено всі відомі на Землі речовини, але в різній кількості. В ній виявлено алюміній, мідь, срібло і навіть золото. Проте їх кількість мізерна. Найбільше ж у морській воді розчинено добре відомої всім кухонної солі. Вона й надає їй солоного смаку. А гіркуватий присмак забезпечують розчинені солі магнію. Через великий вміст солей пити таку воду неможливо. Тому моряки, що вирушають на кораблях у плавання, беруть з собою запас прісної води.
Солоність вод Світового океану не скрізь однакова. Вона залежить від випаровування води з поверхні океану і надходження в нього прісної води річок та з атмосферними опадами. Тому солоність води змінюється від екватора до полюсів. У тропічних широтах солоність води найбільша – 38 ‰, тому що опадів там мало, а випаровування велике. При випаровуванні води сіль у морі залишається. В екваторіальних широтах солоність нижча (34 ‰) – там рясні опади. В полярних районах солоність знижується до 32 ‰. Опадів там випадає небагато, але і випаровування невелике. Солоність зменшується і внаслідок танення льоду.
Найбільшу солоність має Червоне море (42 ‰), яке розташоване в тропічних широтах і в яке не впадає жодна річка. Якби в Червоне море не надходила вода через протоку з Індійського океану, воно висохло б. У Чорному морі, завдяки притоку річкових вод, солоність становить 18 ‰. Азовське море є малосолоним – 12–14 ‰. Найменш солона водойма – Балтійське море (4 ‰).

Перевір себе:
1. Як змінюється температура поверхневих вод Світового океану від екватора до полюсів?
2. Чому температура води знижується з глибиною?
3. Чому температура замерзання морської води нижча 00 С?
4. Визначте за картою, де проходить межа плавучих льодів?



Немає коментарів:

Дописати коментар